Verhaal Kabouterpad Zandstuvebos

Welkom!
Hey, hallo! Welkom in ons kabouterbos. Je staat nu waarschijnlijk bij de entree en kunt vanaf hier de route over ons kabouterpad volgen. Het is heel makkelijk hoor, want het pad is heel duidelijk; we hebben er takken langs gelegd en je kunt dus zo ‘he, ho’ op pad. Dat was nog wel een beste klus hoor! Maar ook bij kabouters geld; vele handen maken licht werk en we zijn met héél veel kabouters! Je zult ze onderweg wel zien; enorm veel kabouters en van alles wat daar mee te maken heeft, maar dat is nog alles..

Weet je wel hoe die kabouters hier zijn gekomen? In september 2021 zijn ze hier naar toe verhuisd. Eerst woonden de kabouters op de Veluwe, maar daar was het helaas niet veilig meer omdat de wolf daar kwam wonen. De kabouters hopen dat er hier in het Zandstuvebos geen wolven wonen.. Daarnaast hoorden ze iets over de diamant van Twenterand.. dat klonk deze kleine gold-diggers wel als muziek in de oren.

Maar het zijn niet alleen kabouters die je onderweg zult zien; er is nog veel meer. Kom! Loop het pad en ontdek alle magische dingen dit kabouterpad te bieden heeft.

Als je iets tegenkomt op met een nummer erbij de plattegrond dan hoort er een verhaaltje bij. Als je het op volgorde (voor) leest dan zul je alles over ons te weten komen. Maar hopelijk kun je ook andere dingen allemaal vinden: wat dacht je van een kabouterwc (voor kabouters die het liever niet onder een paddenstoel doen) alle boomkunst die de kabouters eigenhandig hebben gemaakt, de kabouterhuisjes en je ontdekt vast nòg heel veel moois!

En uh.. laat je de takken naast het pad wel liggen? Dan kunnen de mensen die na jullie komen ook de weg vinden. He, ho, let’s go!

1.Puntmuts fm
Hallo amateurs luisteraars! De mooiste kabouterhits knallen vanaf hier (illegaal) door de ether. De kabouters hoorden van het gebruik van geheime zenders hier in Twenterand en doen hier graag aan mee. Ze hebben een mooie mast op de kaboutermuts getikt. Misschien herken je hem wel, want het is exact dezelfde als die van Delta Fm, maar dan natuurlijk op kabouterformaat. Hier wordt dus regelmatig flink gefeest door de kabouters, horen jullie de muziek? Goed luisteren want het staat op kaboutervolume. Doe maar met de kabouters mee; “Draai een keer in het rond, stamp met je voeten op de grond, zwaai je armen in de lucht ga nu zitten met een zucht, stap nu rond als een gans, zo gaat de kabouterdans!”

2. Station
Met de trein komen de kabouters overal.. als je zulke kleine beentjes hebt is het namelijk wel heel ver lopen helemaal naar de andere kant van het bos! Hier zie je het station waar ze op kunnen stappen om naar de andere plekken aan het kabouterpad te gaan.

3. Labyrint
Kabouters houden van spelen! Speel je hier lekker met ze mee? Loop over de planken; wat is de snelste route? Doe je een wedstrijdje tegen andere kindjes? Of doe je tikkertje terwijl je op de planken blijft. Leef je uit, net als de kabouters.

4. Ons dorp
Hier ben je bij het centrum van het kabouterpad. De place to be! Hier gebeurt het allemaal; er wordt gebeden (in de kerk) en gestreden (op de joules de boules baan). Maar ook gespeeld en hard gewerkt. Kijk maar eens goed hoe wij hier leven als kabouters en wat je allemaal kunt ontdekken.

5. Drakennest
Pas op! Hier waakt de draak!

De kabouters kunnen wel heel goed opschieten met deze draak; hij werkt namelijk met hun samen om de schat te bewaken.. de diamant van Twenterand die de kabouters hebben gevonden. Dit is er erg belangrijk, want er zijn namelijk ook trollen in dit bos gaan wonen; de vijanden van de kabouters. Die zien zo’n mooie glimmende diamant ook wel zitten.

En zie je waar de draak op zit? Juist, een nest! Hij broed op een drakenei, kom dus maar niet tè dichtbij. Er is nu nog niets te zien maar wie weet als jij nog eens terugkomt; zit er misschien wel een klein draakje in het nest.. of zal de draak toch bovenop de diamant zitten?

6. Vakantiepark
Naast al dat harde werken houden kabouters ook van chillen. Voor de ontspanning hebben de kabouters een vakantie park aangelegd, ook andere kabouters zijn daar natuurlijk van harte welkom.

7. Trollenbos
Hier wonen de vijanden van de kabouters, de trollen! Die zijn echt niet aardig hoor, dat zie je wel! Ze zijn bovendien niet zo heel slim en zien er een beetje raar uit. Ze houden niet zo van daglicht en ze zijn dus niet zo goed te zien; misschien als je heel goed kijkt.

Er is altijd een strijd tussen de kabouters en trollen. De trollen hebben het ook gemunt op de mooie diamant maar de kabouters zijn ze tot nu toe altijd nog te slim af.

8. Diamantmijn
Hier is de mijn. Er is is al een enorme diamant gevonden en er wordt hier nog gezocht naar meer. Maar ssst.. niet tegen de trollen vertellen dat deze mijn hier verstopt zit!

9. Speelbos
Tijd om lekker te spelen! Leef je uit en bouw lekker een hut, ga lekker even in een hutje zitten of bedenk wat anders leuks!

10. Heksenhuis
Nog zo’n lastpak voor de kabouters; de heks! Hier woont ze in haar heksenhuisje, maar soms gaat ze er op uit om de kabouters lastig te vallen. Kabouters en heksen weten niet zo goed of ze elkaar nou wel -, of niet aardig vinden.. ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. Heksen zijn namelijk beter in spreuken en toverdrankjes, terwijl kabouters weer beter zijn in onzichtbaar worden.

11. Muziekkoepel
Hoempa, hoempa, tettereteee!! Hier wordt flink muziek gemaakt. De kabouters zijn er dol op! Lekker vrolijk muziek maken en samen dansen en hossen! Ken jij ook nog een mooi kabouterlied?

12. Dorpje
Het tweede plekje van het kabouterbos waar de kabouters samenkomen. Kabouters zijn heel sociaal en vinden het heerlijk in het dorp. Hier is ook de markt te vinden hier kunnen ze dus lekker shoppen. Maar pas wel op! Overstekende kabouters.

13. Fotobord
Ga maar achter het bord staan en steek je hoofd er door; dat is grappig! Je bent nu zelf een kabouter! Hoe voelt dat nou? 😊

14. Boerderij
Op deze boerderij wordt eten verbouwd. Kabouters zijn zelfvoorzienend; dat betekend dat ze zelf zorgen voor hun eten. Hier wordt het verbouwd en vervolgens wordt het weer naar de dorpen gebracht om te verkopen, op de markt of in de winkel. Ook worden er hier dieren gehouden, de varkens en schaapjes vinden het hier ook heerlijk!

Je loopt nu richting het einde van het kabouterpad. Er gebeuren hier vaak nieuwe dingen en dan hebben we weer wat nieuws te vertellen. Bovendien zie je elke keer weer andere dingen. Dus kom je nog eens terug? Dat zouden de kabouters heel gezellig vinden!

Tot ziens!

Kabouterpad Zandstuvebos is een initiatief van de dorpsraad Vroomshoop/Geerdijk en stichting kabouterpad Zandstuvebos. Steun je ons zodat we het kabouterpad nòg mooier kunnen maken en kunnen onderhouden? Doe dan een kaboutertikkie door de QR code te scannen met de camera van je telefoon. Hij staat onderstaand, op het bord bij het eind van het pad en op de (geprinte) plattgrond.


Onze dank is groot!